Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice7. maj 2021

Zaveza uresničevanju socialnih ciljev za leto 2030

porto.jpg
© EU
Udeleženci socialnega vrha v portugalskem Portu, ki je potekal 7. maja, so se zavezali k izgradnji bolj vključujoče in socialne Evrope. Pozdravili so akcijski načrt za evropski steber socialnih pravic ter okrepili svojo zavezanost udejanjanju načel stebra, da se spodbudi močno in pravično okrevanje s številnimi novimi delovnimi mesti.

»Naši socialni cilji morajo iti z roko v roki z našimi zelenimi in digitalnimi cilji. Želimo se približati cilju polne zaposlenosti, večjemu številu Evropejcev in Evropejk omogočiti dostop do spretnosti, ki jih potrebujejo, ter vsem zagotoviti enake možnosti v bolj digitalnem in trajnostnem gospodarstvu. Socialni vrh v Portu je naša skupna zaveza za izgradnjo socialne Evrope, ki ustreza današnjemu svetu in prinaša koristi vsem,« je ob tem izpostavila predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Predsednica Evropske komisije, predsednik Evropskega parlamenta, predsednik portugalske vlade, ki trenutno predseduje Svetu EU, evropski socialni partnerji in organizacije civilne družbe, so se zavezali k trem krovnim ciljem do leta 2030, in sicer:

  1. vsaj 78 % oseb v starosti od 20 do 64 let bi moralo imeti zaposlitev;
  2. vsako leto bi se usposabljanj moralo udeležiti vsaj 60 % vseh odraslih;
  3. število oseb s tveganjem revščine ali socialne izključenosti pa bi se moralo zmanjšati za vsaj 15 milijonov, od tega za 5 milijonov otrok.

Celotno sporočilo:

Več:

Več informacij

Datum objave
7. maj 2021