Preskoči na glavno vsebino
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice31. januar 2023Predstavništvo v SlovenijiPredviden čas branja: 1 min

Zbirno poročilo o izvajanju evropskih strukturnih in investicijskih skladov (ESI) za leto 2022

Evropski strukturni in investicijski skladi so v obdobju 2014–2020 spodbudili naložbe v skupni vrednosti 731 milijard evrov.

Evropski strukturni in investicijski skladi (ESI) v leto 2021

Evropski strukturni in investicijski skladi so v obdobju 2014–2020 spodbudili naložbe v skupni vrednosti 731 milijard evrov za spodbujanje trajne socialno-ekonomske konvergence, teritorialne kohezije, socialne Evrope ter nemotenega zelenega in digitalnega prehoda. 535 milijard evrov skupne podpore je zagotovila EU.

Zbirno poročilo o izvajanju evropskih strukturnih in investicijskih skladov (ESI) za leto 2022, ki ga je Evropska komisija sprejela danes, kaže, da so skladi ESI neposredno podpirali državljanke in državljane ter podjetja. Podporo je do konca leta 2021 prejelo več kot 4 milijone malih in srednjih podjetij55,2 milijona ljudi pa je prejelo podporo v okviru ukrepov za zaposlovanjesocialno vključevanje ali izobraževanje. Zmogljivosti za proizvodnjo energije iz obnovljivih virov energije so se povečale za več kot 3.600 MW, letna poraba primarne energije v javnih stavbah pa se je zmanjšala za 2,6 teravatne ure/leto. 2,3 milijona projektov je podprlo kmetijski sektor in podeželska MSP za povečanje konkurenčnosti ter za ustvarjanje delovnih mest na podeželskih območjih, v sektorju ribištva in akvakulture je bilo ohranjenih 44.000 delovnih mest ter ustvarjenih več kot 6.000 novih delovnih mest.

Poleg tega je bilo 160 milijard evrov zagotovljenih za spoprijemanje s pandemijo COVID-19 in energetsko krizo, ki je posledica ruske agresije proti Ukrajini.

Poleg mehanizma za okrevanje in odpornost, ki je ključni element instrumenta NextGenerationEU, so bili skladi ESI dejansko med glavnimi instrumenti za boj proti pandemiji COVID-19 in podporo gospodarstvu EU.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
31. januar 2023
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji