Preskoči na glavno vsebino
Logotip Evropske komisije
Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Novice19. december 2022Predstavništvo v Sloveniji

Nova pravila za boj proti trgovini z ljudmi

Komisija je danes predlagala okrepitev pravil za preprečevanje trgovine z ljudmi in boj proti njej.

Press conference by Ylva Johansson, European Commissioner, and Diane Schmitt, EU Anti-Trafficking Coordinator, on fighting human trafficking, on a proposal for stronger rules to fight trafficking in human beings

V EU je vsako leto več kot 7 000 žrtev trgovine z ljudmi. Ta številka je po vsej verjetnosti še precej višja, saj se številnih žrtev ne odkrije. Letna škoda trgovine z ljudmi v EU znaša 2,7 milijarde EUR. Žrtve so večinoma ženske in dekleta, vendar se povečuje tudi delež moških, zlasti zaradi izkoriščanja delovne sile.

Oblike izkoriščanja so se v zadnjih letih razvile, pri čemer narašča spletna razsežnost kaznivih dejanj. Potrebni so novi ukrepi na ravni EU, saj trgovci z ljudmi izkoriščajo priložnosti za novačenje, nadzor, prevoz in izkoriščanje žrtev ter preusmerjanje dobička in doseganje uporabnikov v EU in zunaj nje.

Posodobljena pravila bodo organom kazenskega pregona in pravosodnim organom dala na voljo učinkovitejša orodja za preiskovanje in pregon novih oblik izkoriščanja. Na primer tako, da bodo jasno opredelila, da je zavestna uporaba storitev, ki jih opravljajo žrtve trgovine z ljudmi, kaznivo dejanje. Predlog Komisije določa obvezne sankcije za kazniva dejanja trgovine z ljudmi tudi za podjetja in ne le posameznike. Cilj predloga je tudi izboljšati postopke za zgodnje odkrivanje žrtev in podporo žrtvam v državah članicah, zlasti z vzpostavitvijo evropskega mehanizma za napotitev.

Več:

 

Več informacij

Datum objave
19. december 2022
Avtor
Predstavništvo v Sloveniji